Güncel Haberler

Sosyalist Salvador Illa, Katalonya Özerk Bölgesi’nin yeni başkanı olarak yemin etti

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Salvador Illa’nın atanması, bölgenin tartışmalı eski lideri Carles Puigdemont’un sürgünden ülkesine dönmesiyle aynı zamana denk geldi.

REKLAM

İspanyol sosyalist siyasetçi Salvador Illa, Cumartesi günü Katalonya Özerk Bölgesi’nin yeni başkanı olarak yemin etti.

Bu atama, sosyalistlerin yeniden iktidara geleceği ve bölgedeki bağımsızlık yanlısı ve ayrılıkçı hükümetlerin 14 yıllık yönetimine son vereceği anlamına geliyor.

Bu hafta başında Katalan parlamentosunda yapılan bir oylamada Illa, sol partiler PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya), ERC (Esquerra Cumhuriyetçia de Catalunya) ve Comuns’un (Catalunya en Comu) desteğini alarak liderliği garantiledi. kemer sıkma politikalarına karşı çıkıyor.

Barselona’daki Palau de la Generalitat’ın ana salonu Salo de Santi Jordi’de düzenlenen yemin törenine siyasetçiler ve vatandaşlar katıldı.

Illa, kısa konuşmasında başkanlığını, bir arada yaşamayı ve “sivil birliği” riske atan “bölücü, demagojik ve popülist yaklaşımların” ilerlemesi karşısında Katalanları birleştirmek için kullanacağını söyledi.

Açıklama, eski Katalan cumhurbaşkanı Carles Puigdemont’un beklenen liderlik oylamasını protesto etmek için kendi isteğiyle sürgünden kısa süreliğine İspanya’ya dönmesinin ardından geldi.

Puigdemont, Katalonya’nın bağımsızlığı çağrısında bulunan ve başarısız olan 2017 ayrılıkçı referandumuna öncülük etti ve o zamandan beri İspanyol yetkililerden kaçıyor.

Olayların şok edici bir şekilde gelişmesinin ardından kaçak politikacı, bu hafta sosyal medya platformu X’e gitti ve yaklaşan liderlik değişikliğini protesto etmek için ülkesine döneceğini duyurdu.

Ancak Puigdemont, Barselona’daki konuşmasının ardından bir kez daha İspanyol makamlarından kaçtı.

Puigdemont, “birkaç zor günün” ve “binlerce kilometrenin” ardından

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu