Güncel Haberler

Ay’ın o tarafında ne var? İlgi çekici Çin Zhang 6 misyonları ve Ay teorilerinin şaşırtıcı “karanlık” tarafı aklıma geliyor

Mynet özel derlemesi – Ay’ın karanlık tarafı, Dünya ve Ay’ın etrafındaki dönüş hızı aynı olduğundan Dünya’dan görülemediği için “karanlık” olarak adlandırılan bölgedir ve Ay’ın yakın tarafına göre daha az bilinir. Bu bölge Dünya’dan görülemediği için birçok komplo teorisine ilham kaynağı olmuştur.

AYIN KARANLIK YÜZÜ VE KOMPLO TEORİLERİ

Sovyetler Birliği’nin “Ay” uydusu ilk kez 1959’da Ay’ın karanlık yüzünü fotoğrafladı ve Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi, 1960 yılında Ay’ın karanlık yüzünü anlatan ayrıntılı bir atlas yayınladı.

1968’de ABD’nin “Apollo 8” ay keşif gezisine katılan astronotlar, Ay’ın karanlık yüzünü ilk kez kendi gözleriyle gören kişiler oldu.

Ay’ın karanlık yüzü ile ilgili komplo teorileri, bilimin sınırlarını zorlayan gerçekler karşısında her zaman tartışmalı bir konu olmuştur. Fakat Bu teorilerin çoğu elbette bilimsel kanıtlardan yoksundur ve büyük ölçüde spekülasyona dayanmaktadır.

Örneğin birçok teorisyen, Ay’ın karanlık tarafında dünya dışı varlıkların ve hatta gizli askeri üslerin bulunduğunu öne sürüyor. Bazı teorisyenler Ay’ın karanlık tarafında ileri teknolojilerin ve gizli bilimsel araştırmaların yürütüldüğünü iddia ediyor. Bu teorilere göre dünya hükümetleri Ay’da uzay aracı ve diğer ileri teknolojileri test ediyor.

VE

Ay’ın karanlık tarafında eski yapıların veya eski uygarlıkların izlerinin bulunduğuna dair teoriler de var. Bu teoriye göre söz konusu yapılar dünya dışı varlıklara ya da insanlığın daha önceki dönemlerine ait olabilir.

iStock-1082458162

Daha uç teoriler ise Ay’ın karanlık tarafında zaman yolculuğu deneylerinin yapıldığını veya paralel evrenlere açılan kapıların bulunduğunu iddia ediyor. Bu teoriler Ay’ın karanlık tarafının sıradan bir yer olmadığını ve gizemli olaylara ev sahipliği yaptığını ileri sürüyor.

Diğer bir teoriye göre ise Ay aslında doğal bir uydu değil, yapay olarak oluşturulmuş bir yapıdır ve Ay’ın karanlık tarafı bu yapının kontrol merkezlerini veya mekanizmalarını barındırıyor olabilir.

iStock-1316974898

Bu tür komplo teorileri bilimsel kanıtlardan yoksundur ve büyük ölçüde spekülasyona dayanmaktadır. Bu arada, Ay’ın karanlık yüzüne yapılan görevler genellikle bilimin sınırlarını genişletmede önemli bir adım olarak görülüyor.

CHANG’I 6: ÇİNLİ KAŞİF AY’IN KARANLIK YÜZÜNE İNDİ

Çin’in 3 Mayıs’ta Ay’ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere uzaya gönderdiği “Chang’i 6” gezgininin yüzeye ulaştığı bildirildi.

Çin Ulusal Uzay İdaresi’nden yapılan açıklamaya göre, keşif aracının ana parçasını oluşturan ay sondası, bu sabah iniş aracının yardımıyla yörüngeden inmeye başladı.

_62245

Gezici, Ay’ın Güney Kutbu-Aitken havzasındaki bir krater olan Apollo Bowl’a yumuşak bir iniş yaptı.

_62245 (1)

Gezici, Ay’a indikten sonra sondasıyla Ay yüzeyini delmeye başlayacak ve robot koluyla toprak ve kaya örnekleri toplayacak. Numune alımının 14 saat içinde tamamlanması bekleniyor.

Toplanan numuneler konteynere kapatıldıktan sonra yüzeyden yörüngedeki uyduya ve asansör aracı aracılığıyla dönüş mekiğine taşınacak. Dönüş mekiği daha sonra örnekleri Dünya’ya geri getirecek.

_62245 (2)

Chang’i 6, Ay’ın karanlık yüzeyinden kaya ve toprak örnekleri toplayan ilk keşif görevi olacak.

AY’IN KARANLIK YÜZÜNE BİR KAŞİF İNDİREN İLK ÜLKE

Adını Çin mitolojisindeki Ay tanrıçası “Çang’ı”ndan alan keşif görevleri, 2007 ve 2010 yıllarında Ay yörüngesine gönderilen “Çang’ı 1” ve “Çang’ı 2” uydularıyla başladı. Ay’ın yüzeye yumuşak bir inişe hazırlanması amaçlanmıştı.

“Çang’ı 3” görevinde “Yütu (Yeşim Tavşan)” isimli gezici keşif aracı Aralık 2023’te Ay yüzeyine indi.

Çin, Ocak 2019’da “Çang’ı 4” görevi sırasında “Yütu-2” gezicisini Ay’ın karanlık yüzüne indirerek bir ilke imza attı.

ay3

Çin, “Chang 5” görevinde kaya ve toprak örnekleri toplamak amacıyla ilk gezicisini Ay’a gönderdi. Keşif aracı, Kasım 2020’deki lansmanının ardından toplanan 1,73 kilogram kaya ve toprak örneğiyle Aralık 2020’de Dünya’ya döndü.

Çin, önümüzdeki yıllarda Ay’daki keşif faaliyetlerini yeni görevlerle sürdürmeyi planlıyor. Bu kapsamda “Çang’i 6″nın ardından 2026 yılında Ay’ın güney kutbunu keşfetmek amacıyla “Çang’ı 7”, doğal kaynak kapasitesini test etmek amacıyla ise 2027 yılında “Çang’ı 7” fırlatılacak. Ay yüzeyinde bir uzay üssünün inşası için kullanılabilirlik ve testler yapmak.

Ülke, 2030 yılından itibaren Ay’a insanlı seferler düzenlemeyi ve uluslararası bir ay araştırma üssü kurarak daha sonraki keşif faaliyetlerine temel oluşturmayı hedefliyor.

(Kaynaklar: AA, DHA)

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Otomobilin çarptığı yaşlı kadın böyle havaya fırladı!Otomobilin çarptığı yaşlı kadın böyle havaya fırladı!
İmamoğlu İmamoğlu, bunun “kapımızda bekleyen” bir durum olduğunu söyleyerek açıkladı! “40-50 yılda bitiremeyiz”
17 yaşındaki depremzede uğradığı cinsel istismarı anlattı17 yaşındaki depremzede uğradığı cinsel istismarı anlattı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu