Gramı yalnızca 4,7 milyar TL
Hurriyet.com.tr/DIŞ HABER
Oluşturulma tarihi: 15 Ekim 2024 15:12
Oxford Üniversitesi’nde geliştirilen nitrojen atomuna dayalı endohedral fulleren adı verilen maddenin 1 gramı 106 milyon £ (4,7 milyar TL) ile dünyanın en pahalı maddesi olarak kayıtlara geçti. Bu madde her ne kadar son derece hassas atom saatlerinin üretiminde kullanılmak üzere tasarlanmış olsa da sürücüsüz araç teknolojisinde devrim yaratacak potansiyele sahip olduğu iddia ediliyordu.
İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde geliştirilen nitrojen atomuna dayalı endohedral fulleren adı verilen malzemenin dünyanın en pahalı malzemesi olduğu açıklandı.
LadBible’a göre bir çay kaşığının ucu kadar yer kaplayan toz maddenin fiyatı dudak uçuklatıyor. Maddenin sadece 1 gramının 106 milyon lira yani 4,7 milyar liraya mal olduğu açıklandı.
Oxford Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, teknolojinin geleceği tamamen değiştirebileceğine inanıldığı belirtiliyor.
Son derece hassas atom saatleri yaratma umuduyla bunu geliştirdikleri iddia edildi. İmkansızı başarmak ve zamanı ölçmek isteyen bilim insanları,
class = “medyanet-inline-adv”>
Maddenin, imkansızı başarmak ve zamanı ölçmek için atomların titreşimlerini kullanan son derece hassas atom saatleri yaratmak umuduyla geliştirildiği iddia edildi.
SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ TEKNOLOJİSİNDE DEVRİM
Oxford uzmanları, genellikle bir oda büyüklüğünde olan, taşınması zor atom saatlerinin GPS sistemlerinin “ayrılmaz” bir parçası olduğunu söyledi.
Uzmanlar, hedefimizi bulmak için güvendiğimiz GPS’lerin atom saatleriyle çalıştığını ve bunların küçük versiyonlarını oluşturmanın navigasyon teknolojisinde devrim yaratabileceğini söyledi.
Adres bulma konusunda en doğru tespitin mobil atom saatleri ile kolaylıkla yapılabileceği belirtilse de 2001 yılından bu yana bu makale üzerinde çalışan Dr. akıllı telefonunuz. “Bu, mobil cihazlar için bir sonraki devrimdir” dedi.
Her geçen gün yollarda görülmeye başlayan sürücüsüz araçların bu madde sayesinde 1 milimetreye kadar doğrulukla sürüş yapabildiği vurgulandı. Bu, sürücüsüz araçların daha güvenilir hale gelebileceğini ve gelecekte yollarda daha fazla görebileceğimizi vurguladı.
class = “medyanet-inline-adv”>
Oxford bilim insanları, “Atom saatleri sayesinde GPS sistemleri, tüneller gibi sinyalin zayıf olduğu yerlerde bile bir arabanın konumunu takip etmede daha doğru veriler sağlayabiliyor” dedi.
Ancak Dr. Porfyrakis, atom saatlerinin bir süre daha günlük hayatımızın bir parçası olmayacağı konusunda uyardı.
Porfyrakis, “Bu araştırma projesini sonuçlandırmak birkaç yıl alacak” dedi. “Nihai bir ürün ortaya çıkacaksa, taşınabilir cihazlara sığacak kadar minyatürleştirilmesi gerekiyor.” dedi.