RAM modelini nasıl öğrenebilirim? RAM bilgilerini öğrenme
Bilgisayarların en önemli donanım parçalarından biri RAM olarak bilinirken, bu birime verilen kısaltmanın Türkçe kısaltması rastgele erişim belleğidir. Rastgele erişim belleği farklı markalar tarafından üretilse de modeli de kapasite, hız gibi özellikler açısından farklılık göstermektedir. Dolayısıyla RAM modelinin öğrenilmesi Windows 10, MacOS, Android veya iOS cihazlar için birkaç adımda tamamlanabilecek bir işlemdir. Ancak temel adımları ve pratik yöntemleri keşfettikten sonra cihazınızın hafızasının tüm özelliklerini de inceleyebilirsiniz.
RAM modelini nasıl öğrenebilirim?
Türkçede rastgele erişim belleği anlamına gelen RAM, bilgisayarın çalışması sırasında geçici bellek olarak kullanılan bir donanım bileşenidir. Bilgisayarların performansını artıran, işletim sisteminden ve cihazda çalışan programlardan veri depolayan RAM, farklı kapasitelerde üretilebilmektedir. Günümüzde daha büyük RAM kapasiteleri çoğunlukla akıllı telefonlarda ve oyun bilgisayarlarında görülmektedir. Bu, birçok kişinin “RAM bilgisi nerede aranmalı?” sorusunu merak etmesine neden oluyor. İnsanların bu soruya cevap aramasının ana nedenlerinden biri de budur.
Son yıllarda RAM hakkında bilgi edinmek isteyen kişilerin, cihazlarının kasasını açarak bu kısmı doğrudan incelemeye çalıştıkları biliniyor. Ancak günümüzde çoğu akıllı cihaz, kolaylıkla açılabilen bir arka kapak olmadan üretiliyor. Bu nedenle RAM bilgilerinizi kontrol etmek için bazı basit adımları takip edebilirsiniz. “RAM modelimi nasıl öğrenirim?” Bu parçanın model bilgisini farklı cihazlarda öğrenmek isteyen kişilerin aşağıdaki adımları takip etmeleri önerilir:
- Windows PC RAM modelinizi öğrenme: Dizüstü veya masaüstü bilgisayarlardaki RAM modelini öğrenmek için sırasıyla Ayarlar, Sistem ve Sistem Bilgileri başlıklarına tıklayın. Windows çalıştıran bilgisayarlarda Sistem Bilgileri penceresinin RAM bilgileriyle ilgili ayrıntıları içerdiğini göreceksiniz.
- MacOS RAM Modelini Öğrenme: MacOS işletim sistemi yüklü bilgisayarlarda Apple menüsünden “Bu Mac Hakkında” penceresine giderek hafıza kartınıza ulaşabilirsiniz. Model ve RAM kapasitesi gibi detaylar bu sekmede yazılır.
RAM markasını nasıl öğrenebilirim?
Bir bilgisayar, akıllı telefon veya tablet satın aldığınızda, RAM ile ilgili bilgiler cihazın kullanım kılavuzunda, varsa üst etiketlerinde ve genellikle kutunun üzerinde yazar. Ancak özellikle ikinci el bir cihaz almanız gerekiyorsa veya bilgisayarınızın RAM kısmını değiştirmeniz gerekiyorsa bu donanım biriminin marka ve modelini bilmeniz önemlidir. Normal şartlarda cihazların sistem bilgileri penceresinde RAM bilgisi görüntülenir. Yine cihazın görev yöneticisi penceresinden performans kategorisine geçilerek hafıza özellikleri ve modeli incelenebiliyor. Bu yöntemlerle cihaz hafıza bilgisini görüntüleyemeyen kişiler CPU-Z gibi programları kullanarak RAM markasını öğrenme işlemini tamamlayabilirler. Dizüstü bilgisayar RAM markasını öğrenmenin diğer bir yönteminin adımları şu şekilde sıralanmalıdır:
- Öncelikle Başlat menüsünden Komut İstemi penceresi açılmalıdır.
- Bu pencereyi yönetici olarak çalıştırdıktan sonra komut satırına “wmic MemoryChip get MemoryType, Name, Kapasite, Yapılandırılansaat hızı, DeviceLocator, FormFactor, Üretici, Seri Numarası, Hız” metni girilmelidir.
- Yukarıdaki komut ile cihazınızın marka, model, RAM kapasitesi, hızı gibi birçok detaya ulaşabilirsiniz.
- Cihazın RAM bilgilerinin her detayını öğrenmek isteyen kişilerin Komut İstemi penceresinde kullanması gereken kod “WMIC MemoryChip List /?” Şeklindedir.
Bilgisayar modelini nasıl öğrenebilirim?
Teknoloji meraklıları için masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda bulunan donanım parçalarının temel özelliklerini öğrenmek önemlidir. Ayrıca almayı düşündüğünüz veya aktif olarak kullanmayı düşündüğünüz bilgisayarın modeli hakkında bilgi sahibi olmanız da oldukça önemlidir. Bu nedenle dizüstü veya masaüstü bilgisayar üzerinden model bilgisine ulaşmak isteyen kişiler aşağıda sıralanan adımları tamamlayabilirler:
- Windows veya Linux işletim sistemine sahip cihazlarda menüdeki Ayarlar, Sistem ve Sistem bilgileri öğelerine tıklayarak bilgisayar modeli ve seri numarasını içeren pencereye ulaşabilirsiniz.
- MacOS cihazlarda “appleid.apple.com” bağlantısına ulaşarak cihaz dizininden kullanılan bilgisayarın marka, model ve seri numarası bilgilerine ulaşabilirsiniz.
-
Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlere ek olarak özellikle ikinci el cihazlarda Win+R tuşlarına bastığınızda açılan pencereye systeminfo veya dxdiag komutunu yazarak cihazla ilgili detaylı verilere ulaşabilirsiniz. Ekrana gelen listenin sırasıyla bilgisayarın marka ve modeli gibi verileri gösterdiği biliniyor.