Güncel Haberler

Yapay zekayı seven depresyona girmiyor

Yaratılış tarihi: 29 Nisan 2025 10:19

İnsanların yapay zeka ile ilişkisinin incelendiği bir araştırmaya göre; Bu yeni dijital araç, benimsediğimiz ruh halimize ışık tutuyor. Yapay zeka benimseyen ve bunu çalışmalarında kullananlar, muhtemelen depresyon gibi zihinsel bozukluklar yaşayacaklarıdır.

YALLIZ Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü. Dr., Seydi Ahmet Sathı liderliğindeki uluslararası bir araştırma grubuyla yapılan çalışmada, bireylerin yapay zekaya karşı tutumları incelenmiştir. Yapay Tutumesque-4 (AIAS-4), çalışma alanında tutumları gözlemlemeyi amaçlayan zeka Türkiye ve geçerliliğe uyarlanmıştır. Araştırma ekibinde, Dr. Sinan Okur, Istinne Üniversitesi Fatma Betül Yulmaz ve Scala’nın orijinal geliştiricisi, Norveç Bergen Üniversitesi. Simone Grassini de katıldı.

Daha önce ölçülmedi
“Yapay zeka teknolojileri sağlık, eğitim, ekonomi, sanat ve birçok alanda giderek daha fazla giderek daha fazla.

“Şirketlerin bu hızlı değişime nasıl yaklaştığını anlamak, hem teknolojik ilerlemenin sosyal adaptasyon süreci hem de bireylerin ruh sağlığı için temeldir. Bununla birlikte, şimdiye kadar Türiye’deki bu tutumları çok yüksek, pratik ve bilimsel bir geçerlilikle ölçmek mümkün olmamıştır. Toplumun ve bireysel psikolojik reaksiyonların adaptasyonuna psikometrik bir katkıda bulunmadık.

İki stadyum çalışması
Çalışmayı iki aşamada gerçekleştirdik. İlk aşamada, Türk ölçeğinin ölçeği, geçerliliği ve güvenilirliği analizlerini gerçekleştirdik. İkinci aşamada, psikolojik değişkenler ve kişilik özellikleri ile depresyon, anksiyete, stres, zihinsel kuyu ve gelişme ile AIAS-4 raporunu inceledik. Çalışmanın bir sonucu olarak, Türk-4’ün Türkiye uyarlamasının son derece geçerli ve güvenilir olduğunu keşfettik. Ölçek hem kadınlar hem de erkekler için aynı psikolojik yapıyı ölçebilir. Öte yandan, İnternet tutumu ve yaşamın memnuniyeti ile önemli olumlu ilişkiler gösterir. Başka bir deyişle, yapay zekaya karşı olumlu tutumlar; Bireyin hayatının genel memnuniyeti ve teknolojiye açılış ile ilişkilidir.

Yapay zekayı seven depresyona gitmez

Ruh sağlığını doğrudan etkiler
Çalışmanın bir diğer sonucu da kişilik özellikleri ile önemli ilişkilerin gözlenmesidir. Açılış, dışa dönüklük ve sorumluluk gibi özellikler, yapay zekanın daha olumlu bir vizyonunu yansıtır; Nevrotiklik ve yapay zekaya karşı olumsuz tutum arasında olumsuz bir ilişki bulduk. Çalışmanın en dikkat çekici keşiflerinden biri, yapay zekaya karşı olumlu tutumun, bireylerin bireylerin zihinsel sağlığını doğrudan ve dolaylı olarak etkilediğini göstermesiydi. Başka bir deyişle, yapay zekayı olumlu bir şekilde değerlendiren bireylerin depresyon, kaygı ve stres seviyelerinin daha düşük olduğu görülmüştür. Bu, daha düşük bir psikolojik rahatsızlık seviyesine dönüşür, kişi daha iyi, daha mutlu, huzurlu ve üretken hisseder. Başka bir deyişle, yapay zekaya bakan bireyler, genel zihinsel sağlıklarını olumlu yönde etkileyen pozitif daha az psikolojik ıstırap yaşarlar.

Yapay zekayı seven depresyona gitmez

Uluslararası katkı
Türkiye’deki bu alanda yapılacak tüm araştırma ve uygulamaların sağlam bir temeldir. Çalışma tek ölçekli bir adaptasyonla sınırlı değildi, aynı zamanda yapay zeka ile zihinsel sağlık arasındaki ilişkiyi de ortaya koydu. Yapay zekaya bakan bireyler, daha az depresyon, kaygı ve stres yaşar; Psikolojik olarak daha iyi bulur. Araştırma sonuçları, sağlık eğitimi, psikolojik tavsiyelerden teknolojik politikalara kadar birçok alandaki profesyonellere rehberlik edebilir. Toplumun teknoloji ile sağlıklı bir ilişki kurması ve bu ilişkiyi anlaması mümkündür. Buna ek olarak, bu merdivenler ve araştırma sonuçları gelecekte farklı kültürlerle karşılaştırmalı çalışmaların yolunu açmıştır. Bu konuda çalışmalar, sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası bir katkı. “

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu